Solvay en Wyeth gaan samenwerken voor de ontdekking van antipsychotica met nieuwsoortige mechanismen


Uitbreiding van het bestaande neurowetenschap akkoord

SOLVAY PHARMACEUTICALS en WYETH PHARMACEUTICALS kondigen aan dat zij het bestaande akkoord voor gezamenlijke ontwikkeling en commercialisering op het gebied van de neurowetenschap gaan uitbreiden tot neurowetenschappelijk onderzoek.

Het akkoord voor gezamenlijke ontwikkeling en commercialisering dat SOLVAY en WYETH al in april 2004 heeft aangekondigd, leverde een New Drug Application (NDA)  op voor bifeprunox, voor de behandeling van patiënten met schizofrenie, in oktober 2006 voor erkenning ingediend bij de Amerikaanse Food & Drug Administration en door de FDA geregistreerd in december jongstleden.  Ondertussen gaan beide partners ook voort met de ontwikkeling van twee andere projecten in de neurowetenschap, met name SLV313 en SLV314, beide nog in een vroege ontwikkelingsfase en onderdeel van de samenwerking.

Met dit nieuwe, zopas aangekondigde akkoord gaan beide partners hun krachten bundelen in hun zoektocht naar kleine molecules die nuttig kunnen zijn als antipsychotische geneesmiddelen. Alle bruikbare stoffen, ontdekt binnen het raam van deze samenwerking, worden gemeenschappelijk bezit en ook de octrooien zullen aan beide partners toebehoren. Eventueel zullen SOLVAY en WYETH ook samen instaan voor hun ontwikkeling en commercialisering.

“De combinatie van de expertise van SOLVAY met die van WYETH zou best kunnen leiden tot de ontdekking van nieuwe mogelijk geschikte moleculen. Dank zij de samenvoeging van onze knowhow kunnen we ons onderzoek nu richten op grotere gebieden van de chemie. Daarbij komt dat de gezamenlijke inspanning mettertijd verscheidene beloftevolle moleculen kan opleveren die kostbare klinische eigenschappen bezitten,” zo verklaardse Professor Les Turski, MD, Global Vice-President Onderzoek bij SOLVAY PHARMACEUTICALS. “Neurowetenschap is zowel voor SOLVAY als voor WYETH een prioriteit en we kijken dus uit naar deze unieke samenwerking waarvan we veel goeds verwachten”, zo voegde hij eraan toe.

Beide partijen zullen in een eerste fase met verscheidene moleculen bijdragen tot deze samenwerking. Nadien zullen ze op basis van gelijkheid bijdragen tot de onderzoeksinspanning.  Bij het akkoord horen geen commissielonen ter gelegenheid van de ondertekening en evenmin mijlpaalbetalingen.

De naam Solvay Pharmaceuticals staat voor een groep bedrijven die samen instaan voor de wereldwijde farmaceutische, op onderzoek gebaseerde activiteit van de Solvay Groep vormen. De groep wil bijdragen tot de leniging van de medische nood in een aantal  zorgvuldig gekozen therapeutische gebieden:  neurowetenschap, cardio-metabolisme, griepvaccins, gastro-enterologie, gespecialiseerde markten, gynaecologie en andrologie. In 2005 haalde Solvay Pharmaceuticals een omzet van 2,3 miljard EUR en telde het internationaal ongeveer 10.000 medewerkers. Bijkomende informatie is te vinden op solvaypharmaceuticals.com

SOLVAY is een internationale chemische en farmaceutische Groep met hoofdzetel in Brussel. Hij telt 30.000 medewerkers in 50 landen.  In 2005 realiseerde hij een geconsolideerde omzet van 8.6 miljard EUR in drie activiteitssectoren: Chemie, Kunststoffen en Farmaceutische Producten. SOLVAY is genoteerd op de Euronext in Brussel (Euronext : SOLB.BE – Bloomberg: SOLB, BB – Reuters: SOLBt.BR). Meer informatie is te vinden op www.solvay.com.

NOOT AAN DE REDACTIES

Antipsychotische behandelingen

Tegenwoordig op de markt als antipsychotische geneesmiddelen, zijn zowel de zogeheten “typische antipsychotica” (eerste generatie) als de zogeheten “atypische antipsychotica” (tweede generatie) dopamine D2 receptor antagonisten. Tot op zekere hoogte leidt  het gebruik van elk van deze geneesmiddelen tot motorische storingen en/of metabolische bijwerkingen.

Bifeprunox, waarvan sprake in dit persbericht, is een antipsychoticum van de derde generatie en ook heel anders, want het is een gedeeltelijke dopamine D2 receptor agonist. Het mogelijke voordeel van deze aan de FDA voorgelegde behandeling,  is dat ze de symptomen bij de patiënten stabiliseert zonder de metabolische nevenwerkingen kenmerkend voor vele bestaande therapieën.

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *