Solvay rondt overeenkomst voor overname Fournier Pharma af

Beloften voor transactie zijn bevestigd

Solvay maakte vandaag bekend dat het een definitieve koopovereenkomst heeft ondertekend met de aandeelhouders van Fournier Pharma voor de overname van 100% van het bedrijf. Omvangrijke sociale procedures en procedures met de registratie-autoriteiten zijn wereldwijd succesvol afgerond. De transactie, die alleen nog door de Europese en een aantal nationale mededingingsautoriteiten moet worden goedgekeurd, zou van de zomer afgerond moeten worden, zoals eerder is aangekondigd (persbericht van 24 maart 2005).

Een onderdeel van de definitieve transactie is een ‘upfront cash payment’ van 1,2 miljard EUR, in plaats van het reeds aangekondigde bedrag van 1,3 miljard EUR. Verdere betalingen, tot een hoogte van maximaal 415 miljoen EUR – in plaats van het reeds aangekondigde bedrag van 300 miljoen EUR – zijn gekoppeld aan de toekomstige ontwikkeling van de overgenomen activiteiten en afhankelijk van specifieke ‘milestones’. De totale verwachte vergoeding voor de transactie blijft daardoor in de buurt van het eerder aangekondigde cijfer van circa 1,6 miljard EUR.

Een gedetailleerd onderzoek naar Fournier Pharma bevestigde Solvay’s aanvankelijke beoordeling van de huidige prestaties en de toekomstige ontwikkelingscapaciteit van de wereldwijde leider in fenofibraten, een succesvol cardio-metabolisch product voor de behandeling van verhoogde concentraties lipiden in het bloed.

Vooral de vooruitzichten voor ontwikkeling van fenofibraatproducten in de Verenigde Staten zijn versterkt, dankzij het bondgenootschap met Abbott, dat voortgezet zal worden na de afronding van de overname. Abbott heeft onlangs aangegeven dat de verkoop van fenofibraat in de Verenigde Staten (onder de merknaam TriCor®) voor het boekjaar 2005 in de buurt van 1 miljard dollar zal liggen.

“Dit is een fantastische aankoop die voldoet aan de verwachtingen van alle betrokken partijen,” zei Aloïs Michielsen, Voorzitter van het Uitvoerend Comité van de Solvay-Groep. “Wij hebben ervoor gezorgd dat de integratie van Fournier Pharma in de Solvay-groep vlekkeloos en snel zal verlopen, waardoor onze divisie Pharmaceuticals een zeer grote stap zal zetten,” voegde Michielsen toe.

De integratie van Fournier Pharma zal een sterke en unieke productlijn voor dyslipidemie (d.w.z. beheersing van cholesterol en triglyceriden) toevoegen aan Solvay’s business- en research-pipeline voor cardiologie, waardoor deze nieuwe cardio-metabolische franchise Solvay’s grootste wordt. Fournier Pharma’s andere kleinere activiteiten zijn o.a. gynaecologie, gastro-enterologie and psychiatrie; deze komen overeen met Solvay’s overige therapeutische prioriteiten. Door deze transactie zal Solvay Pharmaceuticals wat betreft de verkoop met meer dan een derde groeien en zal de winstgevendheid van de Groep onmiddellijk toenemen; bovendien is er potentieel om de prestaties aanzienlijk te verbeteren dankzij ontwikkeling van deze specifieke pipeline en door synergie-effecten.

FOURNIER PHARMA is een internationaal op research gebaseerd farmaceutisch bedrijf in privé-handen, met hoofdzetel in Frankrijk en activiteiten in 30 landen. Het bedrijf focust op dyslipidemie met belangrijke nadruk op de preventie van cardiovasculaire incidenten en potentieel in metabole afwijkingen. Een succesvol en innovatief productontwikkelingsbeleid heeft fenofibraat van Fournier Pharma, via een succesvol partnership met Abbott Laboratories in de Verenigde Staten, opgetild tot een blockbuster drug, terwijl de sterke R&D pipeline van het bedrijf veelbelovende nieuwe verbindingen genereert. In 2004 werd meer dan 75% van zijn omzet buiten Frankrijk bereikt, terwijl de geconsolideerde omzet opliep tot 593 miljoen EUR, met Recurring Earnings before Interests and Taxes (REBIT) van 138 miljoen EUR. Fournier Pharma heeft ongeveer 3.300 werknemers. Zie: www.fournierpharma.com

SOLVAY PHARMACEUTICALS is de pharmaceuticals tak van SOLVAY. Het is een door research  gedreven farmaceutisch bedrijf dat oplossingen zoekt voor zorgvuldig geselecteerde medische behoeften waarin klinisch nog niet is voorzien, in de therapeutische gebieden cardiologie, gastro-enterologie, geestelijke gezondheid en gynaecologie/andrologie. SOLVAY PHARMACEUTICALS telt wereldwijd ongeveer 8.000 werknemers.

SOLVAY is een internationale chemische en farmaceutische groep met hoofdzetel in Brussel. Het stelt meer dan 30.000 mensen te werk in 50 landen. In 2004 genereerden zijn drie activiteitssectoren – Chemicals, Plastics en Pharmaceuticals – een geconsolideerde omzet van 7,9 miljard EUR. Solvay staat in de Euronext top 100 index van Europese bedrijven. Meer details zijn te lezen op www.solvay.com.

Memo aan de uitgevers

Cholesterol: Bloed bevat verschillende lipiden – of vetten – waarvan cholesterol en triglyceriden de voornaamste zijn. Beide types hebben belangrijke functies in het lichaam. Cholesterol is een essentieel bestanddeel van celmembranen en de precursor voor de productie van bepaalde hormonen. Triglyceriden (TG) zijn de voornaamste bestanddelen van vetweefsel en zijn essentieel voor het energiemetabolisme. Lipiden kunnen in het bloed alleen worden vervoerd als ze aan proteïnen gebonden zijn. Samen vormen zij dan zogenaamde lipoproteïnen. Afhankelijk van hun proteïnen/lipiden verhouding worden zij onderverdeeld in hoge-densiteit lipoproteïnen (HDL), lage-densiteit lipoproteïnen (LDL) en zeer (very) lage-densiteit lipoproteïnen (VLDL). HDL en LDL zijn de voornaamste transporteurs van cholesterol.

Dyslipidemie is een abnormale concentratie van lipiden in het bloed van een patiënt. De drie voornaamste lipiden zijn LDL-C (“slechte” cholesterol), HDL-C (“goede” cholesterol) en TG (triglyceriden). De prevalentie van dyslipidemie varieert van 20% tot 50% in de westerse bevolking. Er is een sterk verband tussen dyslipidemie en hart- en vaatziekten (HVZ): meer dan 50% van de Amerikaanse patiënten met HVZ heeft verhoogde LDL waarden. Met name hoge LDL waarden worden beschouwd als een belangrijke risicofactor voor kransslagaderaandoeningen.

Behandeling van dyslipidemie: Er worden vier medicijnklassen gebruikt om cholesterol te verlagen: statines, fibraten, galzuurbindende harsen en nicotinezuur. Statines hebben het grootste marktaandeel maar men neigt steeds meer naar combinatietherapie omdat één medicijn vaak niet volstaat om LDL tot normale waarden te verlagen en combinaties een behandeling mogelijk maken die meer toegesneden is op de behoeften van de patiënt.

Fenofibraten: Therapeutische doses van Fournier Pharma’s belangrijkste product fenofibraat (TriCor®/LIPANTHYL®), verhogen de “goede” HDL cholesterol, verlagen de “slechte” LDL cholesterol, en verlagen aanzienlijk de triglyceriden. Het actieve bestanddeel in fenofibraat is fenofibrinezuur. Fenofibrinezuur remt het de synthese van cholesterol en bevordert zijn eliminatie als galzouten, terwijl het anderzijds de synthese remt van triglyceriden en de afbraak daarvan bevordert.

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *